Eieren

Nederland 2, zondag 29 jan 2012 , 14:00 – 14:30

Koosjere joden zweren bij witte eieren, omdat daar –in tegenstelling tot bruine eieren– vrijwel nooit een druppel bloed in zou zitten. Want bloed, dat mag niet van de voedselvoorschriften. Maar klopt dat verhaal van bloedeloze witte eieren wel of hebben we hier te maken met een joods broodje aap? En hoe komt er überhaupt bloed in een ei? De pluimveehouder houdt toch alleen kippen, geen hanen? Een productie-ei is dan toch per definitie onbevrucht?

De joodse voorkeur voor witte eieren is extra opvallend als we ons bedenken dat witte eieren op zijn best scharreleieren zijn (code 2), maar in de koosjere winkels rechtstreeks afkomstig zijn uit de legbatterij (code 3). Diervriendelijke biologische eieren (code 0) en vrije-uitloop-eieren (code 1) zijn altijd bruin. En dat terwijl de Tora ons juist wijst op het belang van het dierenwelzijn van de kip. De Koosjere Hamvraag is simpel: wat is belangrijker, de kip of het ei?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *