Nederland 2, zondag 26 feb 2012 , 14:00 – 14:30
Vraag tien joden wat het meest typische joodse gerecht is en negen antwoorden: gefilte fisj. “Gevulde vis” betekent het letterlijk, maar wat in de koosjere winkel ligt ziet er meer uit als een soort worst. Een prijzige worst, want met zijn 27,50 euro per kilo, is het beroemde joodse visgerecht duurder dan biefstuk. En dat terwijl gefilte fisj naar verluidt ooit het armeluisvoedsel was van Oost-Europese joden. Tegenwoordig is het visgerecht –dat traditioneel als voorgerecht op sjabbat wordt gegeten– met raadsels omgeven. Want welke vis gaat er eigenlijk in? Niemand die het weet en ook de ingrediëntendeclaratie geeft geen uitsluitsel. En hoe maakt je het? Want hoe befaamd gefilte fisj ook mag zijn, vrijwel iedereen koopt het kant-en-klaar in de winkel. De Koosjere Hamvraag probeert het mysterie van de gefilte fisj te ontrafelen, met als ultiem doel: zèlf gefilte fisj maken.